Middernachtbibliotheek

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 12:03

Het is nog maar pas dat het boek 'Middernachtbibliotheek' van Matt Haig van mijn nachtkastje is verdwenen. Boeiend was het om het te lezen. Dat alleen al de keuzes van een enkel individu een universum kunnen creëren!

 

Ik had al eens een eerder een boek van Matt Haig gelezen. 'De wezens' om precies te zijn. Niet alleen weet hij mij in thematiek maar ook in stijl te raken. Mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen ik aan het boek 'Middernachtbibliotheek' begon.

Het hoofdpersonage 'Nora Seed' heeft, wat met recht kan worden genoemd, een nogal getormenteerd leven. Op de een of andere manier komt ze in het boek tussen leven en dood te zweven. Zo belandt ze in de 'Middernachtbibliotheek'. Het is bepaald geen bibliotheek zoals jij en ik die kennen. Een vreemde plek, sinister zelfs, met oneindige rijen boeken vol beloftes, die telkens levens van Nora blijken te zijn. Levens, die ze geleefd zou hebben als ze andere keuzes zou hebben gemaakt. Kruispunten van spijt, waar ze (zoals wij allemaal) telkens een andere weg had kunnen kiezen.

Het hoeft je niet te verbazen, Nora - en ook ik als lezer - zouden met alle gemak in die 'Middernachtbibliotheek' kunnen verdwalen.

Hoeveel hebben we immers niet op een dag te kiezen?

Klein, groot, belangrijk, soms misschien wat minder relevant...

Al die andere levens die wij dan zouden hebben kunnen creëren.

Hoe iets zou zijn gelopen, als we die ene keer toch voor een andere weg zouden hebben gekozen?

 

Is er wel ruimte voor spijt?

Een vraag, die Matt Haig in dit boek via een boeiende tocht door de 'Middernachtbibliotheek' weet te beantwoorden. Mij heeft hij in ieder geval van begin tot einde weten te boeien.

...

Nog één ding, één ding wil ik jullie zeker niet onthouden, namelijk een citaat van de filosoof Thoreau, die ik niet voor niets ook op het voorblad van mijn boek heb vermeld: 

Als je zelfverzekerd je dromen najaagt en het leven durft te leiden dat je je voorstelt, ligt er succes in het verschiet dat je nooit had verwacht.' (Thoreau - Walden).

 

Dit zinnetje heb ik, om het maar even plat en overdwars te zeggen, in zowel mijn linker als rechteroor geknoopt.

Een niet te versmaden kompas op al die kruispunten in ons leven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.